'Çağ değişti, üniversite değişemedi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günümüzde bir çağ değişimi sürecinin yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Altan, bu değişime ayak uyduramayanlar olduğunu ve bunlarında başında üniversitelerin geldiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Altan, Muğla Üniversitesi'nde bir konferans verdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanlığı ve Kamu Yönetimi Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği konferansta Altan, birey, toplum ve devlet ilişkisini ele aldı.

Günümüzde bir çağ değişimi sürecinin yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Altan, bu değişime ayak uyduramayanlar olduğunu ve bunlarında başında üniversitelerin geldiğini kaydetti.

Altan, "Toplumun her kesimiyle konuşuyorum ama değişime en fazla direnç gösteren kurumun üniversitelerimiz olduğunu görüyorum. Üniversiteler statükonun kaleleri gibi." dedi. Tarım ve sanayi toplumlarında kol gücünün egemen olduğunu, oysa değişen çağda beyin gücünün önemli olduğunu belirten Altan, yeni anlayışta her şeyin merkezinin insan olması, devletin de insanların mutluluğunu sağlayan teknik bir aygıt olarak algılanması gerektiğini ilave etti.

FRANSA DEĞİŞEMEMENİN SANCISINI YAŞADI

Avrupa Birliği'nin ortaya çıkışının bu çağ değişiminin bir sonucu olduğunu kaydeden Mehmet Altan, Fransa'nın değişime ayak uyduramamanın sancılarını yaşadığını belirtti. Değişen çağda sınırlar, bayraklar gibi sembollerin, yerini insan olmaya terkedeceği öngörüsünde bulunan Altan, yönetemeyenlerin yasaklama yoluna saptığını, bunun da toplumda huzursuzluğa yol açtığını söyledi.

Ulus devletlerin parayı ve haberi kontrol ettiğini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Altan, "Yeni çağ siyasi sistemleri bunu yapmayacak." şeklinde konuştu.

"BURAYA EVREN'E MUHALEFETE İÇİN GELDİM"

Bir soru üzerine, Kenan Evren'i alkışlayan üniversite imajından çok rahatsız olduğunu belirten Altan, "Muğla Üniversitesi'ne konferans için gelmek istememdeki sebep, Kenan Evren'in konuşmasına muhalefet etmektir." dedi. Evren'in, "Bugün olsa yine darbe yaparım." sözünün insanlık dışı bir tavır olduğunu ve bu tavrın bir üniversitede alkışlarla karşılanmasını anlayamadığını söyleyen Altan, buraya gelerek muhalif tavrını sergilediğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber